buitenland

President Italië maakt haast en wijst nieuwe premier aan

Door Servaas van der Laan - 24 april 2013

De Italiaanse president Giorgio Napolitano laat er geen gras over groeien. Amper twee dagen na het ingaan van zijn tweede termijn heeft Napolitano de 46-jarige Enrico Letta aangesteld als formateur-premier.

Hiermee komt er na 56 dagen van oponthoud eindelijk een doorbraak in de vastgelopen vorming van een Italiaanse regering.

Napolitano heeft Letta gevraagd om een tijdelijke regering te vormen met het linkse sociaaldemocratische blok en de centrumrechtse alliantie aangevoerd door oud-premier Silvio Berlusconi. Afzwaaiend interim-premier Mario Monti heeft aangegeven deze brede coalitie te zullen ondersteunen, waarmee er zowel in de Kamer als in de Senaat een ruime meerderheid voor zal zijn. Lette lijkt een geschikte kandidaat voor een pact tussen links en rechts. Zijn neefje Gianni is de rechterhand van Berlusconi.

Vernieuwing

Met Letta als premier krijgen Italianen die roepen om vernieuwing een gedeeltelijke genoegdoening. De sociaaldemocraat is met zijn 46 jaar een relatief jonge verschijning. Maar politiek gezien loopt hij al een aardig tijdje mee.

Op zijn 32ste werd hij benoemd tot een van de jongste ministers uit de geschiedenis van de Italiaanse republiek. In 2006 werd hij ondersecretaris en rechterhand van premier Romano Prodi. Hij is de huidige vicevoorzitter van de centrumlinkse Partito Democratico.

Keynes

Letta is afkomstig uit de katholieke vleugel van de verdeelde Partito Democratico. Zijn economische opvattingen komen in de buurt bij die van de Britse economoom John Maynard Keynes: de economie er met investeringen weer bovenop helpen. Een grote tegenstelling met zijn voorganger Monti, die Italië juist de broekriem deed aanhalen.

‘Ik voel de verantwoordelijkheid zwaar op mijn schouders rusten,’ zei Letta bij zijn verkiezing. ‘En misschien voelt hij wel zwaarder aan dan mijn schouders kunnen dragen,’ gaf Letta toe die zijn opdracht ‘onder voorbehoud’ accepteerde. De Toscaan zei hoe dan ook zijn best te doen om tot een nieuwe regering te komen, ‘maar die regering gaat er niet koste wat kost komen,’ waarschuwde hij.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.