buitenland

Schäuble steunt Dijsselbloem: Cyprus is een voorbeeld

Door Shari Deira - 20 april 2013

Het reddingsplan voor de bankensector van Cyprus is beslist een voorbeeld voor de aanpak van soortgelijke crises. De Duitse minister Wolfgang Schäuble (Financiën) steunt met deze woorden de boodschap van minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën).

Schäuble doet zijn uitspraak in het Duitse economische weekblad Wirtschaftswoche.

Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem sprak woorden van een dergelijke strekking uit na de redding van de Cypriotische bankensector. Hij kreeg vorige maand een golf van kritiek over zich heen. Dijsselbloem zou met zijn uitspraak vertrouwen wegnemen.

Spaarders

Schäuble zegt dat Dijsselboem ten onrechte fel wordt bekritiseerd en heeft naar eigen zeggen ook niet aan meegedaan.

Het reddingsplan van Cyprus is opmerkelijk omdat spaarders met meer dan 100.000 euro fors moeten meebetalen aan de bankensanering. Dit zorgde voor onrust onder spaarders.

Volgens Schäuble is het volstrekt normaal dat aandeelhouders en crediteuren deelnemen aan de redding als er iets misloopt met een financiële instelling. ‘Als dit niet zo zou zijn, kunnen banken met grote risicovolle zaken dikke winst maken en als het misgaat hun verliezen op alle burgers afschuiven. En dat hoort niet zo te zijn.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.