buitenland

Senaat keurt kabinet Italië goed, direct rel om Berlusconi

Door Servaas van der Laan - 30 april 2013

De Italiaanse senaat heeft dinsdag zijn vertrouwen uitgesproken in de brede centrumlinks-rechtse coalitie van premier Enrico Letta. Silvio Berlusconi heeft direct voor een rel gezorgd door een ultimatum over de huizenbelasting te verkondigen.

Premier Letta benadrukte na de vertrouwensstem van de Senaat nog maar eens het belang van een eensgezinde koers om de nodige hervormingen door te kunnen voeren.

Maar die woorden leken niet aan oud-premier Berlusconi besteed. De leider van de christendemocraten kwam direct met een dreigement: ‘als de belasting op het tweede huis niet van tafel gaat, dan doen we niet mee.’

Hervormingen

Berlusconi verwijst naar het pakket hervormingen dat zo snel mogelijk moet worden uitgevoerd. De belasting op het tweede huis was onder Berlusconi afgeschaft, maar interim-premier Mario Monti voerde hem weer in.

Het afschaffen van de door centrumrechts gehate belasting was een van de grootste verkiezingsbeloften van Berlusconi.

Zorgen in Brussel

De Europese Unie is direct in opperste staat van paraatheid. ‘De doelstellingen voor de staatsbalans van Italië blijven onveranderd en de nieuwe regering moet laten zien hoe ze die gaan respecteren,’ zei een woordvoerder van de Europese Commissie koortsachtig.

Premier Letta is al begonnen aan zijn charmeoffensief in de richting van de noordelijke landen. Dinsdag ziet hij in Berlijn Angela Merkel en woensdag staat François Hollande in Parijs op het programma.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.