buitenland

Servische schutter vocht in Joegoslavische oorlog

Door Claartje Vogel - 09 april 2013

De zestigjarige Ljubisa B. die in Servië dertien personen doodschoot, is een oorlogveteraan. De schutter doodde zijn zoon, zijn moeder en elf buren. Hij probeerde ook zichzelf en zijn vrouw van het leven te beroven, maar slaagde daar niet in.

Dat meldt de Servische krant Telegraf dinsdag.

Familie en buren

De schietpartij had plaats in een dorpje vlakbij de Servische hoofdstad Belgrado. De man schoot eerst zijn 42-jarige zoon dood en probeerde daarna zijn vrouw te vermoorden. Zij is in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd.

Ljubisa B. ging vervolgens langs vijf huizen in de buurt en vermoordde daar twaalf plaatsgenoten, onder wie zijn moeder, vijf vrouwen, vijf mannen en een tweejarig jongetje. Volgens de politie zijn de meeste slachtoffers in hun slaap gedood.

Veteraan

De veteraan schoot negen keer op zichzelf, maar de politie arriveerde voordat hij zijn zelfmoord kon voltooien. De man is een voormalig militair uit de Joegoslavische burgeroorlog.

Hij had een vergunning voor het semiautomatische vuurwapen dat hij gebruikte.

‘Goedmoedig mens’

Het motief van de dader is niet bekend. De 39-jarige tweelingdochters van Ljubisa B., die niet bij hun ouders wonen, zijn geschokt. ‘Er was geen onenigheid in de familie, mijn vader was een goedmoedig mens,’ verklaart een dochter aan Telegraf.

Buurtbewoners kennen de schutter als een rustige, aardige man. ‘Hij was een goede buur, hij had nooit ruzie en stond altijd voor iedereen klaar,’ vertelt een buurman.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.