buitenland

Spaanse prinses Cristina ook verdachte in corruptiezaak

Door Servaas van der Laan - 03 april 2013

Het corruptieschandaal rond de Spaanse koninklijke familie neemt steeds grotere vormen aan. Prinses Cristina, de jongste dochter van koning Juan Carlos, is nu officieel verdachte in een groot fraudeonderzoek.

Het onderzoek richt zich in eerste instantie op de man van Cristina, oud-handballer Iñaki Urdangarin die met zijn stichting voor miljoenen aan belastinggeld in eigen zak zou hebben gestoken.

De schoonzoon van koning Carlos heeft de koninklijke familie altijd het hand boven het hoofd gehouden, wat tot veel woede leidde bij zijn voormalige zakenpartner Diego Torres.

Klassejustitie

Torres sprak van klassejustitie omdat de koninklijke familie buiten schot werd gehouden terwijl zijn eigen vrouw wel door justitie is vervolgd.

De vrouw van Torres zat samen met prinses Cristina in het bestuur van de frauduleuze stichting. De Hertogin van Palma de Mallorca zal nu worden gehoord vanwege haar rol als bestuurslid. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Spaanse monarchie dat een lid van het koninklijke huis voor de rechter moet verschijnen.

Crisis

Maar het net lijkt zich nu ook rond de koninklijke familie te sluiten. Veel Spanjaarden zijn verontwaardigd over de rol van de jongste dochter van koning Juan Carlos bij de stichting die miljoenen wegsluisde naar belastingparadijzen door op papier evenementen voor gehandicapten te organiseren.

Steeds meer Spanjaarden vinden dat ook Carlos maar beter een voorbeeld kan nemen aan de Nederlandse koningin Beatrix.

Maar het Spaanse koninklijke huis heeft meerdere keren laten weten dat een abdicatie niet aan de orde is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.