buitenland

Terreurbroers Boston wilden meer aanslagen plegen

Door Arne Hankel - 22 april 2013

De twee broers die vorige week in Boston bomaanslagen bij de finish van de marathon pleegden, waren van plan meer aanslagen te plegen. De politie van Boston heeft in de huizen van de twee meer explosieven, munitie en wapens aangetroffen.

Dat meldt nieuwszender CNN maandag.

Vuurwapens

Volgens de politiechef van Boston, Ed Davis, wijst dat erop dat ze meer aanvallen in de zin hadden.

De spullen die de broers gebruikten om bommen te maken, zijn lokaal gekocht. Hun vuurwapens kwamen van elders, aldus een anonieme functionaris die bij het onderzoek is betrokken. De politie en de FBI zijn er nog niet achter waar de wapens vandaan komen.

Verhoren

De oudste broer, Tamerlan Tsarnajev, is tijdens de klopjacht eind vorige week door de politie gedood.

De jongere broer, Dzjochar, ligt zwaar gewond in een ziekenhuis in Boston. In het weekend kon hij gezien zijn toestand niet worden verhoord, maar Amerikaanse media meldden maandag dat hij bij bewustzijn is en schriftelijk op vragen antwoordt.

Spreken kan Dzjochar als gevolg van zijn verwondingen niet. Hij heeft onder meer verwondingen aan een been en de nek.

Hij is vooralsnog de enige verdachte die in leven is. Onderzoekers hopen te weten te komen of de twee op eigen houtje handelden. Bij de aanslagen verloren drie mensen het leven en raakten 180 mensen gewond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.