buitenland

Tsjetsjeense terrorist Boston kan doodstraf krijgen

Door Servaas van der Laan - 22 april 2013

Dzhokhar Tsarnajev, de 19-jarige Tsjetsjeense Amerikaan die wordt verdacht van de bomaanslagen in Boston, wordt door de Amerikaanse staat aangeklaagd voor het gebruik van massavernietigingswapens met de dood tot gevolg. Indien schuldig bevonden, kan hij de doodstraf krijgen.

Dat melden Amerikaanse media op basis van bronnen bij het Amerikaanse Openbaar Ministerie (OM).

Tsarnajev werd maandag in het ziekenhuis Beth Israel Deaconess bezocht door de officier van justitie. De 19-jarige terrorist werd bijgestaan door een advocaat die hem door de overheid was toegewezen.

De staat Massachusetts zelf kent geen doodstraf, maar omdat Tsarnaev federaal wordt aangeklaagd kan hij wel tot de dood worden veroordeeld.

Aanspreekbaar

Tsarnajev zou aanspreekbaar zijn geweest en vragen schriftelijk hebben beantwoord.

Website Politico meldt dat de broers al in 2011 door de FBI zijn bezocht na een tip van Russische autoriteiten. In datzelfde jaar gingen de ouders van de broers uit elkaar en werd een gemeenschappelijke Joodse vriend slachtoffer van een drievoudige moord. De oudere broer zou verdachte zijn geweest in die zaak.

Jihad

In 2012 gaat de oudere broer zes maanden naar de Russische deelstaat Dagestan. Bij terugkomst zet hij een website op met jihad-filmpjes. Het jongere broertje Dzjochar zou zijn oudere broer ‘als een puppy’ hebben gevolgd.

In de huizen van de jongens vond de FBI explosieven en andere wapens. Vermoedelijk waren de jongens van zin nog meer aanslagen te plegen. Zover kwam het niet. Tamerlan werd vorige week bij een achtervolging met de politie gedood. Dzokhar werd vrijdagavond zwaar gewond gevonden in een bootje waarin hij dacht te ontsnappen aan de aandacht van de politie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.