buitenland

Turkse pianist veroordeeld voor beledigen islam

Door Laurens Bluekens - 15 april 2013

De Turkse rechtbank veroordeelt pianist en componist Fazil Say tot tien maanden voorwaardelijke celstraf voor godslastering. De rechtbank achtte hem maandag schuldig aan het plaatsen van een reeks godslasterende (re)tweets.

In een van de berichten grapte Say over een muezzin – degene die binnen de islam oproept tot het gebed – die zijn taak zo snel mogelijk wilde afhandelen zodat hij wat kon gaan drinken.

Politiek gemotiveerd

Afgelopen juni werd Say aangeklaagd. Hij reageerde destijds ontzet: ‘Deze zaak, die ingaat tegen universele mensenrechten en wetten, is niet alleen bedroevend op zichzelf, maar ook voor het imago van Turkije.’ De pianist ontkent de aantijgingen en zegt dat ze politiek gemotiveerd zijn. Maandag was hij niet aanwezig in de rechtszaal, maar hij bood ‘namens zijn land’ wel excuses aan voor de beslissing van de rechter.

De zaak heeft geleid tot nieuwe bezorgdheid over de invloed van religie op de Turkse politiek. Verschillende artiesten en intellectuelen, onder wie de bekende schrijver en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk, werden wegens hun kritische houding al aangeklaagd. Critici beweren dat de AK-partij van premier Recep Tayyip Erdogan de seculiere waarden van Turkije ondermijnt.

Vermaard

De 43-jarige Say speelde met vele bekende internationale orkesten en was ook cultureel ambassadeur voor de Europese Unie. Volgend jaar speelt hij in het concertgebouw. Say staat bekend als criticus van de regering.

De gebrekkige vrijheid van meningsuiting vormt een van de struikelblokken voor de Turkse toetreding tot de Europese Unie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.