buitenland

Venezuela gaat stemmen hertellen na protest oppositie

Door Laurens Bluekens - 19 april 2013

De Venezolaanse verkiezingsautoriteit gaat een volledige hertelling van de stemmen uitvoeren. Nicolás Maduro won de presidentsverkiezingen van zondag, maar zijn voornaamste tegenstander Henrique Capriles vocht de uitslag aan.

‘We doen dit om een harmonieuze sfeer in stand te houden en om gewelddadige delen van de bevolking, die de democratie geweld willen aandoen, buitenspel te zetten,’ zegt de voorzitter van de National Electoral Council. Tot nu toe werd slechts 54 procent van de stemmen herteld.

Betwist

Volgens de officiële uitslag behaalde de socialistische Maduro 50,75 procent van de stemmen. Met een verschil van nog geen 2 procent – zo’n 235.000 stemmen – bleef hij zijn centrumrechtse tegenstrever Capriles voor.

Capriles houdt vol dat hij volgens cijfers van de oppositie winnaar is van de verkiezingen. Er zouden zich meer dan 3.000 onregelmatigheden hebben voorgedaan. De oppositieleider hoopt dat nu ‘de waarheid naar buiten komt’.

Na de verkiezingsuitslag braken er felle protesten uit van aanhangers van de oppositie. Bij botsingen met de politie kwamen zeker zeven personen om het leven. Volgens Maduro zouden de Verenigde Staten deze onrust financieel ondersteunen.

Opvolger

De beslissing om alle stemmen te hertellen, komt op het moment dat de laatste voorbereidingen worden getroffen voor het inzweren van Maduro.

Hij is de opvolger van de oud-president Hugo Chávez, die begin maart aan kanker overleed.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.