buitenland

Witte Huis gaat uit van terreur, FBI doet huiszoeking

Door Shari Deira - 16 april 2013

De Amerikaanse onderzoeksdienst FBI doet in Revere, een voorstad van Boston, een huiszoeking in verband met de explosies tijdens de marathon. Het dodenaantal is inmiddels opgelopen tot drie.

De politie bevestigt dat de huiszoeking plaatsheeft naar aanleiding van de explosies, maar geeft geen verdere details.

Terrorisme

President Barack Obama zei tijdens een persconferentie dat de Verenigde Staten er alles aan zullen doen om de verantwoordelijken voor de aanslagen te vinden. Obama gebruikte het woord ‘terrorisme’ niet maar maakte wel duidelijk dat er sprake is van aanslagen.

‘We weten nog niet wie dit heeft gedaan en waarom en mensen moeten oppassen dat ze niet te snel conclusies trekken,’ zegt Obama. Hij sprak respect uit voor de hulpdiensten in de stad. ‘Zoveel Amerikanen dienen elke dag en riskeren elke dag hun leven om anderen te helpen.’

Het Witte Huis gaat voorlopig uit van een terreurdaad, laat een woordvoerder weten. ‘Ieder incident met meerdere explosieven, waar het nu om lijkt te gaan, is duidelijk een terreurdaad en wordt dus ook benaderd als een terreurdaad.’

Vader

Onder de drie doden zou een achtjarig jongetje zijn. Hij wachtte met zijn moeder bij de finish van de marathon op zijn vader.

Minstens 140 gewonden zijn opgenomen in lokale ziekenhuizen. Zeker zeventien gewonden verkeren in kritieke toestand.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.