buitenland

Zwitserland stelt limiet aan aantal EU-migranten

Door Servaas van der Laan - 24 april 2013

Inwoners van ‘oude’ EU-landen als Nederland en Duitsland kunnen zich niet meer onbeperkt in Zwitserland vestigen. Het land heeft een maximum gesteld aan het aantal langdurige verblijfsvergunningen voor EU-burgers.

Jaarlijks verstrekt het land nu nog maar 53.700 verblijfsvergunningen aan niet-Zwitsers uit de zestien traditionele EU-landen zoals Nederland, Duitsland en Italië.

Inpikken van banen

De maatregel is vooral ingesteld om te voorkomen dat Duitsers alle goed banen inpikken. Duitsers hebben een voorsprong op de arbeidsmarkt omdat ze het in het zakelijke leven gebezigde ‘Hochdeutsch’ vaak beter beheersen dan de Zwitsers.

Ook Italianen maken zich niet geliefd in Zwitserland omdat ze hun diensten vaak tegen lagere tarieven aanbieden.

EU boos

Voor inwoners uit de ‘nieuwe’ EU-landen stelde het Alpenland al eerder een instroomlimiet in. Het land laat jaarlijks slechts 2.180 gelukszoekers uit voornamelijk Oost-Europese nieuwe EU-lidstaten toe.

De EU is boos over de maatregel, maar Bern zegt de beslissing met oog op de economische en maatschappelijke omstandigheden goed te kunnen verantwoorden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.