buitenland

Aanwijzing voor bomaanslag tijdens finale Champions League

Door Arne Hankel - 25 mei 2013

De Duitse politie heeft gewaarschuwd voor een bomaanslag in Berlijn tijdens de finale van de Champions League zaterdagavond tussen Bayern München en Borussia Dortmund. De recherche zou aanwijzingen hebben voor een mogelijke aanslag.

Dat meldt het tijdschrift Der Spiegel zaterdag.

Bomaanslag islamisten

Recherchechef Jörg Ziercke heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in een vertrouwelijke bijeenkomst op de hoogte gebracht. Ziercke zegt dat er aanwijzingen zijn dat er een bomaanslag wordt voorbereid en dringt er bij minister Thomas de Mazière van Binnenlandse Zaken op aan extra veiligheidsmaatregelen te nemen.

Islamisten

Volgens het Duitse Bild zouden ‘islamisten’ van plan zijn om op een of meerdere fanpleinen in Berlijn een bomaanslag te plegen.  Vele duizenden mensen zullen zaterdagavond in de hoofdstad de wedstrijd tussen Bayern München en Borussia Dortmund op grote schermen in het openbaar bekijken. De wedstrijd wordt in Londen gespeeld.

Russische geheime dienst

De Duitse recherche zou door de Russische geheime dienst FSB op de hoogte zijn gesteld van de terreurdreiging en de naam van een vermeende terrorist in Duitsland hebben genoemd.

De Duitse politie houdt de persoon in het oog. De Duitse autoriteiten nemen de waarschuwing zeer serieus, vooral nadat was gebleken dat de FSB de Verenigde Staten had gewaarschuwd over twee Tsjetsjenen die een bomaanslag in Boston zouden plegen.

Controle

Voor de Brandenburger Tor is een groot televisiescherm en een tribune gebouwd. De straat tussen de Tor en de Overwinningszuil in het centrum van Berlijn is afgezet. De politie houdt er de toestroom van bezoekers in de gaten en zal rugzakken en tassen controleren

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.