buitenland

Al vier nachten rellen in voorsteden Stockholm

Door Anna Vossers - 23 mei 2013

Voor de vierde achtereenvolgende nacht trokken rellende jongeren woensdagnacht door de straten van minstens vijftien buitenwijken van de Zweedse hoofdstad Stockholm. Ze staken al meer dan honderd auto’s in brand, sloegen ruiten in en gooiden stenen naar de politie.

Dat meldt Zweedse nieuwswebsite The Local.

Politiegeweld

Sinds zondagavond is het in verschillende voorsteden van Stockholm onrustig. In buitenwijken in het zuidwesten van de stad, Rågsved en Hagsätra, vielen demonstranten agenten aan. Een politiebureau werd in brand gestoken en jongeren, van wie sommigen gemaskerd, gooiden stenen naar brandweermannen. In Skogås, in het zuidoosten, brandde een restaurant af.

De rellen begonnen zondagavond in de noordwestelijke voorstad Husby en zijn aangewakkerd nadat eerder vorige week agenten een 69-jarige man in zijn appartement hadden doodgeschoten.

De man zou zich hebben opgesloten in zijn huis en de agenten met een mes hebben bedreigd.

Racisme

In Zweden is een discussie ontstaan over de achterliggende oorzaken van het geweld. Demonstranten zijn boos over hoe de politie in de voorsteden zoals Husby, een immigrantenwijk, omgaat met bewoners.

Politie zou er meer geweld gebruiken dan in de betere buurten van Stockholm, en bewoners zeggen door agenten racistisch te worden behandeld.

Experts zeggen dat onvrede over werkloosheid, slechte huisvesting en racisme een rol spelen. Volgens de politie wakkeren jeugdbendes en criminelen de rellen aan. Minister-president Fredrik Reinfeldt van Zweden heeft opgeroepen tot kalmte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.