buitenland

Argentijnse oud-dictator Videla overlijdt achter tralies

Door Anna Vossers - 17 mei 2013

De Argentijnse oud-dictator Jorge Rafael Videla is op 87-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Hij was gedetineerd in de gevangenis in de provincie Buenos Aires.

Levenslang

Videla was van 1976 tot 1981 president van Argentinië. De generaal kwam door een staatsgreep aan de macht.

Vanaf 2008 bracht hij de laatste jaren van zijn leven door in de gevangenis. Eerst kreeg hij 50 jaar voor het roven van baby’s, in 2010 kwam daar een levenslange gevangenisstraf bij voor misdaden tegen de menselijkheid die onder zijn bevel werden begaan.

Vermisten

Zijn militaire regime staat bekend om de ‘Vuile Oorlog’ tegen zijn tegenstanders, die massaal verdwenen, gevangen werden gehouden en vanuit vliegtuigen in zee werden gedumpt. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn tijdens de militaire dictatuur tienduizenden mensen vermoord of sindsdien ‘vermist’.

Nog steeds vragen in de hoofdstad Buenos Aires elke week grootmoeders van onder zijn regime geroofde baby’s de aandacht voor de misstanden die tijdens zijn presidentschap plaatsvonden. Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Maxima, was onder Videla minister van Landbouw van Argentinië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.