buitenland

Britse veiligheidsdiensten kenden terroristen voor aanslag

Door Marloes Derks - 23 mei 2013

De twee mannen die woensdag in Londen een Britse militair om het leven brachten, waren bekend bij de Britse veiligheidsdiensten.

Dit meldt de BBC donderdag. Hoewel de twee meerdere malen genoemd worden in rapporten van de veiligheiddiensten, is er altijd vermeld dat de twee geen aanslag voorbereidden.

Bronnen bij de regering melden aan de BBC dat deze rapporten nauwkeurig zijn. Daarnaast is bekend geworden dat een van de twee daders vorig jaar werd tegengehouden toen hij het land wilde verlaten.

Bekeerling

Eén van de twee mannen is vrijwel zeker de 28-jarige moslimbekeerling Michael Adebolajo. Hij is samen met de andere terrorist in het ziekenhuis opgenomen en wordt daar vastgehouden.

Adebolajo werd in Groot-Brittannië geboren en is van Nigeriaanse afkomst. Hij groeide op in een christelijk gezin maar bekeerde zich na zijn afstuderen in 2001 tot de islam.

Verantwoording

Op filmpjes die na de aanslag werden gemaakt is te zien hoe Adebolajo zijn daad verantwoordt. Zo zegt hij onder meer dat het hem spijt dat vrouwen dit geweld moesten zien, maar dat vrouwen in zijn land hetzelfde meemaken.

De Britse premier David Cameron heeft donderdag in een toespraak aangegeven dat Groot-Brittannië nooit zal buigen voor terrorisme.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.