buitenland

Brussel: Nederland moet extra bezuinigen

Door Anna Vossers - 29 mei 2013

Nederland moet van de Europese Commissie nog circa 6 miljard euro extra bezuinigen. Eurocommissaris Olli Rehn (Economische Zaken) wil dat het Nederlands begrotingstekort in 2014 uitkomt op 2,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Volgens Rehn moet Nederland in 2014 ‘een beetje meer marge nemen’ om te zorgen dat het tekort uiteindelijk structureel onder de 3 procent komt. Dat maakte de eurocommissaris woensdag bekend.

Veiligheidsmarge

Bij eventuele tegenslagen komt het begrotingstekort in 2014 dan toch niet boven het in Europa afgesproken maximum van 3 procent van het bbp uit. Door middel van de 2,8 procent die Europa Nederland nu oplegt, houdt de Europese Commissie dus rekening met een ‘veiligheidsmarge’.

Om aan die norm te voldoen, moet Nederland circa 6 miljard euro bezuinigen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ging dinsdag al uit van dit bedrag. Eerder had het kabinet bij het sluiten van het Sociaal Akkoord meer dan 4 miljard euro aan bezuinigingen in de ijskast gezet.

In een advies over welke maatregelen Nederland moet treffen, schrijft de Europese Commissie onder meer dat de beperking van de hypotheekrenteaftrek moet worden bespoedigd, dat de langdurige zorg moet worden hervormd en dat meer vrouwen en minderheden aan het werk moeten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.