buitenland

Chaos op Duits Waddeneiland door Project X-feest

Door Marloes Derks - 21 mei 2013

Na een oproep op Facebook hebben zo’n drieduizend mensen zondag en maandag het Duitse Waddeneiland Sylt onveilig gemaakt. Een restaurant op het eiland had op de sociale netwerksite per ongeluk een openbare uitnodiging geplaatst voor een feestelijke heropening van de zaak.

De situatie die vervolgens op het eiland ontstond was vergelijkbaar met de rellen in Haren in september. Voor de deur van het restaurant vond zondag en maandag een groot Project X-feest plaats. Hoewel de politie er alles aan deed om de orde te bewaren kwam het tot vernielingen, vechtpartijen, diefstallen en dronkenmansritten, aldus een woordvoerder van de politie dinsdag.

Uitnodiging

Bij de rellen in het Groningse Haren was eveneens sprake van een zogeheten Project X-feest. Duizenden jongeren kwamen op een Facebookuitnodiging voor een verjaardagsfeest van een 16-jarig meisje af en richtten voor miljoenen euro’s schade aan in het dorp.

Project X-feesten zijn vernoemd naar de Amerikaanse film Project X, waarin drie jongens besluiten een groot feest te geven dat vervolgens totaal uit de hand loopt. Nadat de film vorig jaar maart in première ging, werden op diverse plaatsen soortgelijke feesten georganiseerd die over het algemeen uitliepen op een ravage.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.