buitenland

Dijsselbloem wil geen permanent voorzitterschap eurogroep

Door Shari Deira - 31 mei 2013

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) ziet niets in een permanent voorzitterschap van de eurogroep. Nederland is niet voor de oprichting van nog een Europees instituut en wil zelf ook geen permanent voorzitter zijn.

Dat heeft Dijsselbloem vrijdag gezegd in reactie op de oproep van Duitsland en Frankrijk, meldt de NOS.

Fulltime

Dijsselbloem is als minister van Financiën parttime-voorzitter van de eurogroep. Als het aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande ligt, wordt dit in 2014 een fulltime-functie.

Minister Dijsselbloem zegt dat hij van plan is de komende anderhalf jaar aan te blijven als voorzitter van de ministers van Financiën van de eurozone. Als hij daarna zou moeten kiezen, kiest Dijsselbloem voor het ministerschap.

Topoverleg

Merkel en Hollande vinden dat er een ‘centraal figuur’ moet komen die de eurogroep leidt. ‘We zijn het erover eens dat er vaker topoverleg binnen de eurozone moet komen.’ De fulltime-voorzitter zou ook meer bevoegdheden hebben.

Vorige week uitten diverse Europese functionarissen op anonieme basis kritiek op Dijsselbloem. Hij zou als voorzitter van de eurogroep het Nederlandse belang onvoldoende opzijschuiven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.