buitenland

Dijsselbloem: zo snel mogelijk Europese bankenunie

Door Anna Vossers - 13 mei 2013

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vindt dat de Europese Unie (EU) snel stappen moet zetten richting een Europese bankenunie. Zonder ingewikkelde verdragswijziging kan de EU al beginnen met het uitbouwen met een systeem van centraal Europees toezicht op banken.

Dijsselbloem zei maandag dat er ‘oplossingen te vinden zijn’ voor de Duitse bezwaren tegen een snelle invoering van de bankenunie. Hij deed die uitspraak voor een vergadering van de eurogroep, de groep van Europese ministers van Financiën waarvan hij de voorzitter is.

Monetair beleid

Volgens de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zijn voor het uitbouwen van een bankenunie moeizame aanpassingen van de Europese verdragen nodig. Duitsland eist een duidelijke scheiding tussen het toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB) op de banken en het monetair beleid van de ECB, om de onafhankelijkheid van de toezichthouder te garanderen.

Het aanpassen van de Europese verdragen zou wel vijf tot zes jaar kunnen duren. In juni vorig jaar was Duitsland nog akkoord gegaaan met een Europese bankenunie, maar het land heeft nu bezwaren tegen een snelle invoering.

Centraal toezicht

Dijsselbloem vindt dat er al stappen gezet kunnen worden zonder verdragswijziging. Zondag zei Dijsselbloem ook al tegen nieuwszender CNBC dat hij er ‘alles’ aan doet om zo snel mogelijk een bankenunie mogelijk te maken: ‘Ik denk dat we voor de zomer resultaat zullen bereiken voor de bankenunie en ook voor het ingewikkelde probleem van het redden van noodlijdende banken.’

Het is de bedoeling dat de Europese landen een bankenunie gaan vormen, waarbij alle banken onder een toezichthouder vallen. Het uiteindelijke doel is dat de belastingbetaler niet meer hoeft op te draaien voor de redding van noodlijdende banken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.