buitenland

Dodental tornado Oklahoma naar beneden bijgesteld

Door Anna Vossers - 21 mei 2013

Het dodental als gevolg van de tornado die een voorstad van Oklahoma City verwoestte is lager dan dinsdagochtend gedacht werd. Dinsdagmiddag waren 24 in plaats van de eerder genoemde 91 doden geteld.

Bij het tellen van de slachtoffers zijn fouten gemaakt, meldt persbureau Reuters. De Amerikaanse autoriteiten zeggen dinsdagmiddag (Nederlandse tijd) dat er 24 doden zijn gevonden, onder wie zeven kinderen. Wat er precies mis is gegaan bij de eerdere telling, is niet bekend.

Ravage

Een drie kilometer brede tornado richtte op maandag ernstige schade aan in Moore, een voorstad van Oklahoma City. Hij verwoestte huizen, een basisschool en winkels. ‘De hele stad is een puinhoop,’ zei Glenn Lewis, de burgemeester van Moore.

Er was gewaarschuwd voor de tornado, maar die waarschuwing kwam voor veel mensen te laat.

Reddingswerkers hebben in de nacht van maandag op dinsdag (lokale tijd) 101 mensen onder het puin bevrijd. Er zijn zeker 240 gewonden, onder wie minstens 60 kinderen. Brandweer, politie en vrijwilligers zoeken nog steeds volop naar overlevenden.

Grote ramp

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de toestand in Oklahoma officieel tot ‘grote ramp’ uitgeroepen. Hierdoor komt geld van de landelijke overheid vrij om de slachtoffers te helpen.

De tornado in Oklahoma had kracht EF4, de op een na zwaarste categorie wervelwinden, met snelheden van meer dan 300 kilometer per uur.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.