buitenland

Doodsbedreigingen Berlusconi en president in poederbrieven

Door Servaas van der Laan - 27 mei 2013

Bij verschillende Italiaanse kranten zijn maandag poederbrieven met doodsbedreigingen binnengekomen aan het adres van oud-premier Silvio Berlusconi en huidig president Giorgio Napolitano. De redacties zijn enkele uren ontruimd geweest.

‘Berlusconi senator voor het leven… Berlusconi en Giorgio Napolitano zullen worden vermoord. De verrader van het vaderland,’ was er in slecht Italiaans en in warrig handschrift op een brief te lezen die maandag binnenkwam op de redactie van Corriere della Sera.

Omdat in de brief wit poeder zat, werd de veiligheidsprocedure opgevolgd en ontruimde de brandweer het gebouw en onderzocht de lokale gezondheidsinspectie het poeder. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat het poeder niet schadelijk is voor de gezondheid.

Berlusconi-krant

Een soortgelijke brief kwam maandag binnen op de Milanese zetel van Berlusconi-krant il Giornale. In de enveloppe zat dezelfde gebrekkige tekst, met daarbij een grijs poeder.

De redactieleden werden in quarantaine gezet en mochten daar pas na enige tijd uit.

Laag vertrouwen

Het vertrouwen in de Italiaanse politiek ligt erg laag, ook nu er een nieuwe regering is. Maandag kozen 563 gemeenten in Italië een nieuwe burgemeester, maar veel Italianen bleven thuis.

In Rome nam slechts de helft van de inwoners de moeite om een stem uit te brengen.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.