buitenland

En de rijkste man ter wereld is…

Door Anna Vossers - 17 mei 2013

De Mexicaan Carlos Slim is ingehaald in de Bloomberg Billionaires Index. Voor het eerst sinds 2007 is de rijkste man ter wereld weer Microsoft-oprichter Bill Gates.

Dat maakte persbureau Bloomberg vandaag bekend.

Microsoft

Gates bezit 72,6 miljard dollar (56,5 miljard euro), schat Bloomberg. Dat is een half miljard meer dan het bezit van Slim, die terugzakt naar de tweede plek van de ranglijst van ’s werelds meest vermogende burgers.

Gates heeft de stijging van zijn vermogen te danken aan de gunstige aandelen die hij bezit: technologiereus Microsoft werd afgelopen jaar 28 procent meer waard, en ook de Canadese spoorwegen en een afvalbedrijf waar Gates grootaandeelhouder is, deden het uitstekend.

Monopoliewet

De zaken van Mexicaan Carlos Slim gingen een stuk minder goed. De voormalige rijkste man ter wereld heeft 3 miljard dollar aan aandelen zien verdampen, omdat zijn telefoniebedrijf America Movil te maken kreeg met een nieuwe Mexicaanse wet die de monopoliepositie van het concern verzwakt. In Mexico klagen veel burgers over de hoge prijzen die América Móvil rekent.

Volgens de nieuwe wet moeten telefoniebedrijven met een marktaandeel van meer dan 50 procent –América Móvil zit op 70 procent- hun netwerk openstellen voor concurrenten. De aandelen van het telecombedrijf daalden mede daardoor het afgelopen jaar met 14 procent.

Nummer drie op de ranglijst van rijke mannen is de Amerikaanse investeerder Warren Buffett (59,7 miljard dollar), nummer vier en de eerste Europeaan op de lijst is Spanjaard Amancio Ortega. De eigenaar van textielgigant Inditex, het moederconcern van modeketens zoals Zara en Bershka, is naar schatting goed voor 56 miljard dollar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.