buitenland

Erdogan: luchtaanval Israël op Syrië is onacceptabel

Door Shari Deira - 07 mei 2013

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is niet te spreken over de Israëlische aanval op Syrië. Hij noemt de luchtaanval ‘volkomen onacceptabel’.

‘Er is geen reden en geen enkel voorwendsel dat een excuus kan vormen voor deze operatie,’ zegt Erdogan dinsdag in het parlement.

Transport

Turkije is tegenstander van de Syrische president Bashar al-Assad en steunt de rebellen. Volgens Erdogan speelt Israël met de luchtaanvallen het regime van Assad in de kaart.

Zaterdag voerden Israëlische gevechtsvliegtuigen aanvallen uit op een transport van raketten die waren bedoeld voor de beweging Hezbollah in Libanon. Het is de tweede keer dit jaar dat Israël een aantal uitvoert op Syrië.

Instabiliteit

Zondag veroordeelde Iran, bondgenoot van Syrië, de raketaanval in de Syrische hoofdstad Damascus. Het land ziet de aanval als een poging om instabiliteit en onveiligheid in de regio te veroorzaken.

Na de aanval sloot Israël het luchtruim boven het noorden van het land voor passagiersvliegtuigen. Het land is extra waakzaam en houdt rekening met een tegenaanval.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.