buitenland

‘Financiële transactietaks heeft weinig kans van slagen’

Door Shari Deira - 31 mei 2013

De transactietaks voor financiële instellingen lijkt er in huidige vorm niet te komen. Bronnen melden dat de financiële transactietaks in zijn voorgestelde vorm geen kans van slagen heeft.

Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag. Binnen de groep van elf lidstaten die nog aan het voorstel werken, gaan stemmen op om de heffing sterk af te zwakken.

Crisis

Ook willen landen de belasting niet in één keer invoeren. Hierdoor zou het plan een tiende opleveren van de beoogde 35 miljard euro per jaar.

Met de financiële transactietaks wilde Brussel instellingen laten meebetalen aan de crisis. Het gaat om heffing van 0,1 procent op de waardelen van aandelen- en obligatietransacties en 0,01 procent op derivaten.

Protest

De taks zou worden ingevoerd in de hele Unie maar na verzet van onder meer Groot-Brittannië besloten elf landen verder te gaan met de transactietaks. Frankrijk en Duitsland namen het voortouw maar die ook die landen lijken nu tot inkeer te zijn gekomen.

De Franse en Duitse regering hebben te maken met protest van de financiële instellingen in eigen land. Volgens bronnen wordt de belasting sterk verlaagd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.