buitenland

Franse schrijver pleegt zelfmoord in Notre Dame

Door Shari Deira - 21 mei 2013

De Franse historicus, schrijver en activist Dominique Venner heeft dinsdag zelfmoord gepleegd in de kathedraal Notre Dame de Paris. De 78-jarige Parijzenaar zou verbolgen zijn over de invoering van het homohuwelijk in Frankrijk.

Venner heeft zichzelf door het hoofd geschoten voor het altaar van de beroemde kerk in de Franse hoofdstad.

Weblog

Venner was onlangs betrokken bij protesten tegen de invoering van het homohuwelijk in Frankrijk.

Volgens de politie heeft Venner niets gezegd voor hij zichzelf doodschoot maar droeg hij wel een brief bij zich. Wat daar in staat, is niet bekend. Eerder vandaag schreef hij op zijn weblog dat er nieuwe symbolische acties nodig zijn om ‘de slaapwandelaars’ wakker te schudden.

Protesten

De schrijver stond vooral in zijn jongere jaren bekend door zijn extreem nationalistische denkbeelden. Hij was onder meer lid van de paramilitaire en terroristische OAS (Organisatie van het Geheime Leger, 1954-1962). Venner heeft daar drie jaar voor in de cel gezeten.

Hij heeft tal van boeken geschreven en kreeg in 1981 een boekenprijs van de gerenommeerde Académie Française.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.