buitenland

Gerechtshof veroordeelt Berlusconi tot vier jaar cel

Door Arne Hankel - 08 mei 2013

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is woensdagavond door het gerechtshof in Milaan in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar cel voor belastingfraude. Daarnaast mag hij vijf jaar geen publieke functie uitoefenen.

Dat meldt de krant la Repubblica.

Definitieve veroordeling

Het vonnis is gelijk aan de straf die een rechtbank de 76-jarige Berlusconi vorig jaar oplegde.

De mediamagnaat gaat hoogstwaarschijnlijk in cassatie. Ook na een eventuele definitieve veroordeling verdwijnt hij waarschijnlijk niet in de cel, maar krijgt hij vanwege zijn hoge leeftijd huisarrest.

Politiek kan het vonnis van woensdagavond wel onmiddellijk consequenties hebben. Binnen de gelederen van de centrumlinkse PD leeft al veel onvrede over de samenwerking met de centrumrechtse PDL van de omstreden Berlusconi.

Regering

De PD won eind februari een meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, maar slaagde daar in de Senaat niet in. Het lukte PD-leider Pier Luigi Bersani vervolgens niet een regering te vormen, omdat zijn partij samenwerking met de PDL van Berlusconi uitsloot.

Pas na de herverkiezing van de hoogbejaarde president Giorgio Napolitano vorige maand kwam een regering van de PD, de PDL en de partij van oud-premier Mario Monti tot stand.

Napolitano wilde eigenlijk geen nieuwe ambtstermijn en liet zich alleen overhalen, nadat de partijen hadden beloofd snel een regering te vormen. De samenwerking verloopt echter moeizaam.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.