buitenland

Gruwelvideo van Syrische rebel leidt tot ophef

Door Anna Vossers - 14 mei 2013

Een gruwelijk filmpje uit Syrië heeft tot ophef geleid. In de video is te zien hoe een rebellencommandant het hart uit het lijk van een militair snijdt en erin bijt.

De video is te zien op YouTube door te zoeken op de naam van de rebel, Abu Sakkar. Het filmpje is al bijna 100.000 keer bekeken en roept op internet veel reacties op.

Gesmokkeld

Het filmpje zou door een rebel uit de Syrische stad Homs naar Libanon gesmokkeld zijn. Op de video is een man te zien, waarschijnlijk van een rebellenleger, die met een mes in zijn hand over een regeringssoldaat buigt. De rebel snijdt het hart uit het lichaam van de dode soldaat, en bijt erin. In het commentaar worden de alawieten, de bevolkingsgroep van president Bashar al-Assad, beledigd.

Het Amerikaanse tijdschrift Time Magazine wijdt een artikel aan het filmpje. Twee journalisten hebben de video bekeken in aanwezigheid van de broer en strijdmakkers, die allemaal bevestigden dat de video echt was. Het tijdschrift probeert te achterhalen of de video niet gemanipuleerd is, omdat het in dat geval zou kunnen gaan om propagandamateriaal om de rebellen in een negatief daglicht te stellen. De echtheid is nog niet bevestigd.

Het filmpje is een van de vele gruwelijke video’s die vanuit Syrië verschijnen. Dit soort video’s leiden met gruweldaden van zowel regeringssoldaten als rebellen leiden tot veel ophef.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.