buitenland

Hollande wil regering voor eurozone met eigen president

Door Servaas van der Laan - 16 mei 2013

De Franse president François Hollande wil dat de eurozone een regering krijgt met een eigen president. De regering zou moeten toezien op harmonie en sociaal beleid binnen de eurozone.

Dat zei de socialistische president donderdag bij de persconferentie precies een jaar na zijn inauguratie.

Een regering voor de eurozone zou de economische ongelijkheden en verschillen in belastingsystemen moeten wegpoetsen.

Vier aanbevelingen

Hollande kwam met vier aanbevelingen voor de Europese Unie. Naast de ‘euroregering’ wil de socialist 6 miljard euro investeren in jongeren, een energieplatform oprichten en geld vrijmaken voor een integratieplan.

Over zijn eigen bewindsperiode zei Hollande tevreden te zijn. ‘We hebben ons al ingezet om de grootste hervormingen te bewerkstelligen,’ zei de Fransman trots. Hollande zei ‘budgettaire soberheid’ te combineren met het behouden van sociale waarden en het herstellen van onrecht.

Niet populair

Franse kiezers zien het anders. Geen president was na een jaar regeren zo impopulair als Hollande. ‘Ik ben hier niet om populair te zijn,’ zei de socialist daarover. ‘Het gaat erom dat de juiste beslissingen worden genomen’.

Het is nu aan de Franse president om zijn Duitse collega van die woorden te overtuigen, want Bondskanselier Angela Merkel heeft nog altijd haar bedenkingen bij de Franse wil om te bezuinigen.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.