buitenland

Israëlische president Peres roept op tot vrede

Door Shari Deira - 26 mei 2013

De Israëlische president Shimon Peres vindt het tijd voor de Israëlische en Palestijnse leiders om hun geschillen opzij te zetten en vredesonderhandelingen te hervatten. Beide kanten kunnen het nier veroorloven om deze kans te verliezen.

Dat zei Peres zondag tijdens een bijeenkomst van het World Economic Forum in Jordanië. Volgens Peres is er een ‘reële mogelijkheid’ om met de Palestijnen tot een vergelijk te komen.

Twee staten

‘We mogen deze kans niet verliezen want dat zou tot grote teleurstelling kunnen leiden,’ zegt president Peres. ‘Ik geloof dat we hier overheen kunnen komen. Het zou niet te veel tijd moeten kosten.’

De enig mogelijke uitkomst is een twee staten-oplossing, waarbij een Israëlische en Palestijnse staat vredig als goede buren opereren. Deze boodschap moet ook aan jongere generaties worden doorgegeven.

Huizen

De onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen over vrede liggen stil onder meer omdat Israël huizen bouwt op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Volgens de Palestijnen maken de gebieden onderdeel uit van de ‘Palestijnse staat’.

In Jordanië staat een ontmoeting gepland tussen Peres en de Palestijnse leider Mahmoud Abbas.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.