buitenland

Man veilt recept Coca-Cola voor minstens 5 miljoen dollar

Door Anna Vossers - 14 mei 2013

Een man uit de Verenigde Staten heeft iets opmerkelijks te koop gezet op veilingsite eBay: een kopie uit 1943 van het recept van Coca-Cola. Dat recept wordt gezien als het best bewaarde geheim van de frisdrankfabrikant uit Atlanta.

De man, een antiekhandelaar uit het dorpje Ringgold in de staat Georgia, zegt dat hij het recept heeft gevonden in een doos met papieren, die onderdeel was van de inboedel van een drogist. Hij hoopt het recept nu te verkopen voor minstens 5 miljoen dollar. Er heeft nog niemand op het dure recept geboden.

Nep

De man zegt dat Coca-Cola hem niet wil vertellen of het recept echt is. Maar het recept komt sterk overeen met eerdere recepten die gevonden zijn van de frisdrank, waarvan het bedrijf overigens altijd ontkent dat ze echt zouden zijn. Twee jaar geleden zei het radioprogramma This American Life ook al het topgeheime recept te hebben gevonden.

Tegen Amerikaanse media heeft Coca-Cola gezegd dat het recept weliswaar lijkt op dat van het populaire drankje, maar dat het nep is. ‘Veel mensen hebben geprobeerd het geheime recept te achterhalen, maar het is niemand ooit gelukt “the real thing” te maken,’ aldus Coca-Cola. Het enige echte geprinte recept zou zich in een kluis in het museum van Coca-Cola in Atlanta, Georgia bevinden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.