buitenland

Ministerie past reisadvies Zweden aan vanwege ongeregeldheden

Door Arne Hankel - 25 mei 2013

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Zweden aangepast vanwege de onlusten. Nederlanders wordt ontraden de Stockholmse wijken Husby, Tensta, Hagsätra, Kista, Rinkeby, Rågsved, Skogås, Fittja, Älsvjö, Vällingby en Jordbro te bezoeken.

Ook de stad Södertälje kan men beter mijden. In de rest van Zweden en Stockholm zijn volgens het ministerie geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

Andere steden

De ongeregeldheden in Zweedse voorsteden blijven voortduren. Vrijdagnacht sloegen de onlusten over naar een derde stad: Örebro.

In de Centraal-Zweedse stad Örebro bekogelden jongeren de politie. Ook vernielden ze winkelruiten. De oproerpolitie had in Stockholms voorstad Tumba even moeite met een rechts-extremistische groep van vijftig man. Achttien mensen werden opgepakt.

In de wijk Fittja zorgden dertig gemaskerde en met stokken bewapende jongeren voor overlast. In Södertälje woedde brand in een verenigingslokaal.

Doodschieten

Het was alweer de zesde onrustige nacht in Zweden. De ongeregeldheden begonnen nadat de politie vorige week in de wijk Husby een verwarde, bejaarde man met een mes of bijl in zijn appartement met vijf kogels doodschoot. Vele tientallen auto’s zijn in vlammen opgegaan.

De onlusten zijn met name in de buitenwijken van Stockholm waar veel immigranten wonen. Ze hebben voor een schok en een debat over de achterliggende oorzaken van de rellen gezorgd in het doorgaans rustige Zweden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.