buitenland

Ontvoerde vrouwen jarenlang vastgebonden met kettingen

Door Arne Hankel - 08 mei 2013

Er komt steeds meer naar buiten over de omstandigheden waaronder de drie ontvoerde vrouwen tien jaar in Cleveland hebben geleefd. In het huis zijn touwen en kettingen gevonden waarmee de vrouwen werden vastgebonden.

Dat heeft politiechef Michael McGrath verteld.

Ontsnapping

Sinds de ontsnapping van Amanda Berry, Gina DeJesus en Michelle Knight maandag hebben onderzoekers van de politie het huis en de tuin eromheen minutieus onderzocht. De politie heeft geen menselijke resten aangetroffen in het huis.

Er doen geruchten de ronde dat de vrouwen meerdere keren zwanger zijn geweest. Bovendien wordt nog zeker een meisje vermist, dat enkele jaren geleden verdween vlak bij de plek waar ook de drie anderen voor het laatst waren gezien.

Daders

De drie broers die als verdachten zijn opgepakt – Ariel (52), Pedro (54) en Onil (50) Castro – worden verhoord door de politie. Ariel is de eigenaar van het pand. Buurtgenoten dachten dat hij er alleen woonde. Ze omschrijven hem als een normale man die graag aan auto’s sleutelde en muziek maakte.

De zoon van Ariel, de 31-jarige Anthony, omschrijft zijn vader als gewelddadig, arrogant en stiekem. Volgens hem zaten in het acht kamers tellende huis de deuren naar de kelder, de garage en de zolder altijd op slot. Het was verboden terrein. Ook waren de ramen afgeschermd, zodat niemand naar binnen kon kijken.

Dochter

Het zesjarige meisje dat ook in het huis woonde, heet Jocelyn en is de dochter van Amanda Berry, die als eerste wist te ontsnappen. Ariel wandelde soms in de vroege ochtend met het meisje buiten en speelde dan met haar in het park. Hij vertelde dat het de dochter van zijn vriendin was, aldus buren. DNA-onderzoek moet uitwijzen wie de vader is van het kind.

De bevrijde vrouwen zijn herenigd met hun familie, maar worden nog in afzondering gehouden. Het drietal had in het huis wel onderling contact, meldden bronnen tegen de media.

Verdachte situaties

Opmerkelijk is dat de vader van DeJesus bevriend was met Ariel. Die had in 2004 vlak na haar vermissing nog meegeholpen met de zoektocht naar het meisje.

Buren hebben verklaard dat ze de afgelopen jaren meerdere keren de politie hebben gebeld over verdachte situaties. Zo zag een meisje een naakte vrouw op haar knieën in de achtertuin en hoorden anderen gegil. Als de politie al langskwam, gebeurde er volgens hen verder niets. De politie sprak woensdag tegen dat zulke meldingen waren binnengekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.