buitenland

Ontvoerder Castro voor het eerst voor de rechter

Door Shari Deira - 09 mei 2013

Ariel Castro, de verdachte in de geruchtmakende ontvoeringszaak in Cleveland, moest donderdag voor het eerst voor de rechter verschijnen. De 52-jarige buschauffeur is aangeklaagd voor ontvoering en verkrachting.

De rechter heeft de borgsom voor Castro vastgesteld op 2 miljoen dollar per zaak, totaal 8 miljoen dollar. Castro hield Amanda Berry, Gina DeJesus, Michelle Knight en de zesjarige Jocelyn jarenlang vast in zijn huis.

Buiten

Berry, DeJesus en Knight hebben ongeveer tien jaar vastgezeten in het huis van Castro. Ze zijn in die periode zo’n twee keer kort buiten geweest maar zagen maandag pas kans te ontsnappen.

Castro keek tijdens zijn voorgeleiding veel naar de grond. Hij droeg donkerblauwe gevangeniskleding. Zijn broers werden ook gearresteerd maar lijken geen verband te hebben met de ontvoeringszaak.

Kelder

Alle drie de vrouwen zijn diverse keren door Castro verkracht. Ze werden in eerste instantie vastgehouden in de kelder maar mochten zich later begeven in andere delen van het huis. Knight zegt dat zij vijf keer zwanger is geraakt maar ze had een miskraam omdat Castro haar mishandelde.

Amanda Berry beviel zes jaar geleden van haar dochter. Ze moest haar kind ter wereld brengen in een klein zwembadje zodat er geen rommel zou zijn. Jocelyn mocht in tegenstelling tot haar moeder diverse keren met Castro mee naar buiten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.