buitenland

Ontwerp 3D-pistool offline gehaald op last van Defensie

Door Anna Vossers - 10 mei 2013

De blauwdrukken waarmee mensen thuis zelf met een 3D-printer een pistool kunnen maken, zijn van het internet gehaald. Het Amerikaanse ministerie van Defensie onderzoekt of het publiceren van zulke blauwdrukken in strijd is met de wapenexportwetgeving.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft rechtenstudent Cody Wilson gesommeerd de blauwdrukken van printbaar 3D-pistool ‘Liberator’ offline te halen, meldt het Amerikaanse zakenblad Forbes.

Onderzoek

De 25-jarige Wilson had met zijn bedrijfje Defense Distributed als eerste het ontwerp gepubliceerd van een 3D-pistool. De blauwdrukken zijn al meer dan 100.000 keer gedownload.

Met de blauwdrukken zouden mensen overal ter wereld zelf wapens kunnen produceren. Dat zou misschien in strijd zijn met de regels over wapenexport. Het ministerie onderzoekt nu of het online delen van de blauwdrukken inderdaad strafbaar is.

Video

Het filmpje dat Defense Distributed eerder deze week publiceerde van de eerste schoten met een door een 3D-printer gemaakt wapen, trok wereldwijd de aandacht.

Behalve een slagpin en 170 gram staal om de body mee te vullen, zodat het wapen voor metaaldetectoren zichtbaar is, is het wapen volledig gemaakt van plastic onderdelen uit een 3D-printer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.