buitenland

Ploumen: ik ga in Saudi-Arabië echt geen hoofddoek dragen

Door Servaas van der Laan - 16 mei 2013

Zelf is ze er nog nooit geweest, maar als minister van Internationale Handel Lilianne Ploumen (PvdA) in Saudi-Arabië moet onderhandelen, gaat ze geen hoofddoek dragen. De minister wil zo opkomen voor de vrijheid van de vrouw.

Dat zei de PvdA-minister donderdag bij Pauw & Witteman.

Ploumen wil de vrouwenrechten in Saudi-Arabië aankaarten, maar is daarbij niet van plan zich aan te passen aan de gebruiken in het streng-islamitische land. ‘Alleen al het feit dat er een vrouwelijke minister van Handel aan tafel zit die ongesluierd is, nou daar kan ik al naar uitkijken,’ zei de minister doelend op haarzelf.

Respect

Ploumen voegde er aan toe dat Nederland veel zaken heeft te bieden die Saudi-Arabië ontbeert, bijvoorbeeld op het gebied van water en windtechniek. ‘Het is belangrijk om respect te hebben, maar ook om dicht bij de eigen waarden te blijven,’ sprak de PvdA’er.

De minister was eigenlijk bij het programma aangeschoven om te praten over de nieuwe afspraken die worden gemaakt over de veiligheid van de grote kledingfabrieken in Bangladesh. De minister reist over twee weken af naar het Zuid-Aziatische land.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.