buitenland

Rattenvlees verkocht als rundvlees in China

Door Shari Deira - 03 mei 2013

Na alle voedselschandalen in Europa is een enorm schandaal met voedsel aan het licht gekomen in China. De politie heeft negenhonderd personen opgepakt op verdenking van onder meer de verkoop van namaak schapen- of rundvlees van ratten, vossen en nertsen.

Er werden chemicaliën aan het vlees toegevoegd en veel vlees bleek bedorven te zijn, maakt het persbureau Xinhua vrijdag bekend.

Water

De politie legde beslag op in totaal 20.000 ton aan nepvlees en heeft de afgelopen drie maanden bijna vierhonderd van dergelijke zaken opgelost.

In sommige gevallen werd er water toegevoegd aan het vlees om het gewicht te verhogen. Kippenpoten werden behandeld met waterstofperoxide en vervolgens ook verwerkt.

Ratten

De verkoop van ratten, vossen en nertsen als schapen- of rundvlees is het niet het eerste schandaal dat zich voordoet in het Aziatische land.

In 2008 was het land in de ban van een groot melkpoederschandaal. Het poeder bleek besmet te zijn met melamine, dat moest verhullen dat het was aangelengd. Zes baby’s kwamen daardoor om het leven. Chinese autoriteiten zullen zich de komende tijd vooral richten op fraude in de zuivelindustrie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.