buitenland

Rechtbank veegt wrakingsverzoek in neonazi-proces van tafel

Door Servaas van der Laan - 10 mei 2013

De rechtbank in München heeft het wrakingsverzoek van de advocaat van vijf neonazi’s die verdacht worden van de ‘Dönermoorden’ afgewezen. Volgens het Oberlandesgericht is van partijdigheid geen sprake.

Dat heeft de rechtbank vrijdag bepaald.

De advocaat van verdachte Ralf Wohlleben had direct bij aanvang van het proces de drie rechters gewraakt omdat de advocaten gefouilleerd moesten worden terwijl dit niet bij openbaar aanklagers en de rechters gebeurde.

Geen partijdigheid

Maar volgens de rechtbank is dit een normale procedure en kan er van partijdigheid geen sprake zijn. Een ander wrakingsverzoek van hoofdverdachte Beate Zschäpe moet nog door de rechtbank worden behandeld.

In Duitsland is met verontwaardiging en irritatie gereageerd op het gedrag van de advocaat van de groep neonazi’s. Hij zou het proces onnodig willen vertragen.

Donermoorden

In het zogenoemde NSU-proces staan vijf leden van de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU) terecht voor vermeende betrokkenheid bij tien moorden en twee bomaanslagen. Een deel van de slachtoffers was eigenaar van Turkse Döner-zaken, wat de bijnaam ‘Dönermoorden’ heeft opgeleverd.

In Duitsland is er veel kritiek op de veiligheidsdienst die de neonazi’s jarenlang hun gang liet gaan. Vanwege de ophef stapte de Duitse veiligheidschef Heinz Fromm vorige zomer al op.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.