buitenland

Regering Colombia en rebellen FARC zetten stap naar vrede

Door Anna Vossers - 27 mei 2013

Colombia en de rebellenbeweging FARC lijken een belangrijke stap gezet te hebben op weg naar een vredesakkoord. De regering gaat land geven aan kleine boeren en gaat zorgen voor infrastructuur en onderwijsprojecten.

De Nederlandse Tanja Nijmeijer is een van de onderhandelaars in de Cubaanse hoofdstad Havana bij overleg tussen de Colombiaanse regering en de FARC. De extreemlinkse rebellengroep FARC voert al bijna vijftig jaar een oorlog tegen de regering. Voor president Juan Manuel Santos, die zich naar verwachting volgend jaar beschikbaar stelt voor herverkiezing, staat vrede met de rebellen hoog op de agenda.

Belangrijke kwestie

De landbouwhervormingen gelden als belangrijke kwestie in het overleg. De regering gaat pas land aan boeren geven, als er een definitief vredesakkoord is bereikt, meldt The New York Times.

President Santos twitterde zondag: ‘We vieren in Havana een zeer belangrijke stap in de richting van een akkoord, waarmee we een einde maken aan een conflict dat een halve eeuw heeft geduurd.’

Nijmeijer

De Twentse Nijmeijer sloot zich enkele jaren geleden bij de rebellen aan. Haar dagboeken lekten uit en verschenen in binnen- en buitenlandse kranten.

De FARC is al bijna vijftig jaar actief in Colombia en is berucht vanwege drugshandel, ontvoeringen en aanslagen op onder meer oliebedrijven. De laatste jaren heeft het Colombiaanse leger een aantal belangrijke rebellencommando’s gedood, maar de FARC heeft nog steeds enkele duizenden leden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.