buitenland

Rellen bij demonstraties tegen homohuwelijk in Parijs

Door Anna Vossers - 27 mei 2013

Na grote protesten tegen het homohuwelijk in Parijs zocht een groep relschoppers de confrontatie met de politie. Ruim 350 mensen werden gearresteerd.

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, zaten extreemrechtse groeperingen achter de ongeregeldheden. Tijdens de rellen na de demonstraties raakten vier agenten, een fotograaf en een demonstrant gewond.

Extreemrechts

Zondag protesteerden tegenstanders van het homohuwelijk massaal tegen de nieuwe wet die president François Hollande heeft ingevoerd. De wet is een van Hollandes speerpunten. Door de wet is het in Frankrijk nu ook mogelijk een kind te adopteren door twee mensen van dezelfde sekse.

Volgens de politie gingen 150.000 demonstranten de straat op om te protesteren tegen homohuwelijk, actievoerders zeggen dat het er een miljoen waren.

Gewonden

In Montpellier wordt woensdag het eerste Franse homohuwelijk gesloten. Tegenstanders lijken nog niet van plan hun protest te staken. Volgens voorstanders gaat Hollandes wetswijziging juist niet ver genoeg, omdat homoparen geen recht krijgen op medische begeleiding om zelf kinderen te verwekken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.