buitenland

Russische geheime dienst arresteert Amerikaanse spion

Door Arne Hankel - 14 mei 2013

Rusland heeft maandagnacht een Amerikaanse ambassademedewerker gearresteerd op verdenking van spionage. De Amerikaan zou hebben geprobeerd een medewerker van de Russische inlichtingendienst te rekruteren voor de CIA.

De derde secretaris van de ambassade, Ryan Fogle, zou een grote hoeveelheid geld, technische apparatuur en een reeks instructies voor de Rus bij zich hebben gehad. Dat heeft de Russische veiligheidsdienst FSB dinsdag bekendgemaakt.

Overgedragen

Nadat Fogle enige tijd had vastgezeten, is hij aan de Amerikanen overgedragen, deelde de woordvoerder van de FSB mee.

Volgens de Russen zou hij naast zijn werk voor de ambassade ook voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA werken. De Amerikaanse ambassade in Moskou weigert commentaar te geven.

Terrorisme

De aanhouding komt op een gevoelig moment. Rusland en de Verenigde Staten zijn overeengekomen hun betrekkingen te verbeteren na de aanslag bij de marathon van Boston vorige maand. Ook willen zij samen een internationale conferentie over de burgeroorlog in Syrië houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.