buitenland

Schandaal rond Amerikaanse belastingdienst, topman stapt op

Door Shari Deira - 16 mei 2013

De Amerikaanse president Barack Obama heeft te maken met een nieuw schandaal. Interim-voorzitter Steven Miller van de Amerikaanse belastingdienst IRS moet aftreden vanwege een schandaal rond mogelijke partijdigheid.

Dat heeft Obama woensdag (lokale tijd) bekendgemaakt. De president heeft zelf aangedrongen op het vertrek van Miller.

Controleren

Uit een onderzoeksrapport blijkt dat de belastingdienst partijdig is geweest door conservatieve groepen strenger te controleren.

Hoewel onderzoekers de werkwijze van de IRS niet onomwonden politiek gemotiveerde noemen, spreekt Obama van ‘onvergeeflijke’ misstanden. ‘Het is onvergeeflijk en Amerikanen hebben het recht om er boos over te zijn. Ik ben er ook boos over.’

De IRS deed extra controles bij aanvragen voor belastingvrijstellingen van non-profitorganisaties als in hun naam bijvoorbeeld ‘Tea Party’ of ‘Patriot’ voorkwam. Dat gebeurde in 2010 in Cincinnati maar mogelijk ook op andere plekken.

Controles

Obama zegt dat hij dergelijk gedrag nooit goedkeurt en al helemaal niet bij de IRS. ‘Ik ga er alles aan doen om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt, door nieuwe controles in te voeren en de verantwoordelijke partijen aansprakelijke te stellen.’

Miller laat in een verklaring weten dat er een ‘sterke en onmiddellijke noodzaak’ is om het publieke vertrouwen in de IRS te herstellen. Hij zegt zijn vertrek te betreuren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.