buitenland

Sharif wint verkiezingen Pakistan, Kahn erkent verlies

Door Arne Hankel - 12 mei 2013

De Pakistaanse politicus en ex-cricketer Imran Khan heeft zondag erkend dat zijn partij Pakistan Tehreek-e-Insaf (Pakistaanse Beweging voor Gerechtigheid) niet de grootste is geworden in de parlementsverkiezingen van zaterdag.

‘Er zijn overwinningen en nederlagen, maar de pijn van deze nederlaag is weg omdat ik het enthousiasme van de jeugd heb gezien,’ zei Khan.Khan is erg populair onder jonge kiezers.

Overwinning

Winnaar van de verkiezingen is oude rot in het Pakistaanse politieke vak, oud-premier Nawaz Sharif. Zijn partij, de Pakistan Muslim League, heeft waarschijnlijk 130 van de 272 verkiesbare zetels in de wacht gesleept en is daarmee de grootste partij van het land.

Sharif eiste zaterdag al voorzichtig de overwinning bij de parlementsverkiezingen in Pakistan op.

86 miljoen kiezers

Grote verliezer van de verkiezingen is waarschijnlijk de Pakistaanse Volkspartij (PPP), die de afgelopen vijf jaar aan de macht was.

Op de verkiezingsdag vielen zeker 17 doden door aanslagen. Toch brachten miljoenen Pakistanen hun stem uit. Er zijn 86 miljoen kiezers in Pakistan.

De kiescommissie verwacht dat een opkomst van 60 procent de 70.000 stembureaus. In 2008 kwam slechts 44 procent opdagen.

Burgerregering

De parlementsverkiezingen zijn historisch. Pakistan is vaak bestuurd door legerleiders die met een staatsgreep aan de macht waren gekomen.

Voor het eerst sinds de onafhankelijkheid 66 jaar geleden lijkt een burgerregering haar regeerperiode af te maken en de macht over te gaan dragen aan een gekozen burgerregering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.