buitenland

Spaanse prinses geen verdachte meer in fraudezaak

Door Shari Deira - 07 mei 2013

De Spaanse prinses Cristina wordt niet langer verdacht in de fraudezaak waarbij haar man Iñaki Urdangarin is betrokken. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs van de betrokkenheid van de prinses bij de zaak.

Dat heeft het gerechtshof in Palma de Mallorca dinsdag besloten. De jongste dochter van koning Juan Carlos werd sinds vorige maand verdacht.

Belastinggeld

Vorige maand oordeelde onderzoeksrechter José Castro dat er voldoende aanwijzingen waren dat Cristina betrokken was bij de frauduleuze praktijken van haar man. Urdangarin zou met zijn stichting miljoenen euro’s aan belastinggeld in eigen zak hebben gestoken.

Castro kreeg zowel de aanklagers als de verdedigers niet aan zijn zijde. Twee van de drie rechters oordeelden dinsdag dat niet is aangetoond dat de prinses medeplichtig was en dat haar rol geen strafrechtelijke aanklacht rechtvaardigt.

Inkomsten

Prinses Cristina was directielid van de stichting Instituto Nóos die van 2003 tot 2006 werd geleid door oud-handballer Urdangarin. Toen er berichten opdoken dat de stichting inkomsten wegsluisden, trok het paar zich terug.

Het grootschalige fraude-onderzoek waarbij Cristina al dan niet betrokken zou zijn, doet het imago van het Spaanse koningshuis geen goed. Spanjaarden geven de koninklijke familie als rapportcijfer een 3,6.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.