buitenland

Syrische president Assad waarschuwt Israël voor tegenaanval

Door Shari Deira - 31 mei 2013

De Syrische president Bashar al-Assad waarschuwt Israël dat zijn land zal terugslaan als Israël in de toekomst weer luchtaanvallen uitvoert op Syrisch grondgebied. Assad heeft ‘vertrouwen in de overwinning’ van de burgeroorlog in Syrië.

Dat zei Assad donderdagavond in een interview met de Libanese televisiezender Al-Manar.

Vertrouwen

Assad heeft naar eigen zeggen al sinds het uitbreken van de opstand in Syrië vertrouwen dat hij zijn tegenstanders zal verslaan.

‘Als we hier geen vertrouwen in zouden hebben gehad, dan zouden we ook niet in staat zijn geweest deze strijd al twee jaar te voeren met de mogelijkheid van een internationale aanval.’ Syrië zal blijven zoals het was, voegde de president daaraan toe.

Israël heeft dit jaar al diverse keren luchtaanvallen uitgevoerd op Syrisch grondgebied. Doelen waren rakettentransporten, die waren bedoeld voor de militante beweging Hezbollah. Het regime in Syrië beschouwt de aanvallen als een oorlogsverklaring.

Raketten

Assad zei donderdag dat Rusland de eerste luchtdoelraketten voor de lange afstand heeft geleverd. Israël heeft er bij Rusland op aangedrongen de S-300-luchtdoelsystemen niet te leveren aan Syrië omdat het een bedreiging is voor de veiligheid van Israël.

De Europese Unie heeft deze week het wapenembargo voor Syrië opgeheven omdat ministers van Buitenlandse Zaken het niet eens werden over een nieuw embargo.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.