buitenland

Turkije legt verkoop alcohol aan banden

Door Marloes Derks - 24 mei 2013

De Turkse regering heeft donderdagnacht een wet goedgekeurd die de verkoop van alcoholische dranken tussen 22.00 uur en 06.00 uur verbiedt. Ook reclame maken voor alcoholhoudende dranken is straks uit den boze.

Verder mag er geen alcohol meer worden verkocht op plaatsen die dichter dan honderd meter bij een onderwijsinstelling, studentenhuis, moskee of andere religieuze tempel staan. De producten krijgen speciale etiketten die waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van het drinken van alcohol.

Omstreden

De wet is omstreden, omdat oppositiepartijen vrezen dat de wet een negatieve invloed heeft op de toeristische regio’s van het land. Hoewel het verbod niet voor horecagelegenheden geldt, zou het toeristen kunnen afschrikken.

De Turkse regeringspartij AKP geeft aan dat het verbod in lijn is met soortgelijke verboden in Europese landen. Zo wordt er in Zweden na 19.00 uur geen alcohol meer verkocht en is de verkoop van alcoholische dranken er op zondag verboden.

Islamisering

Met de invoering van het bod is ook de discussie over de islamisering van het land weer opgelaaid. Tegenstanders zeggen dat premier Erdogan het land door middel van nieuwe wetgeving de islamitisache kant op probeert te duwen. De Islam verbiedt het drinken van alcohol.

Straffen

De wet is voornamelijk bedoeld om alcoholmisbruik onder jongeren te voorkomen. Ook rijden onder invloed wordt met de nieuwe wet zwaarder gestraft. Zo wordt het toegestane promillage alcohol in het bloed verlaagd van 1 naar 0.5 (gelijk aan dat in Nederland) en worden de boetes verhoogd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.