buitenland

Turkish Airlines scherpt kuisheidsregime stewardessen aan

Door Servaas van der Laan - 02 mei 2013

Wie met Turkish Airlines vliegt, kan het idee krijgen in een een oude film over het Ottomaanse Rijk te zijn beland. Na de conservatieve islamitische klederdracht voor stewardessen komt de vliegmaatschappij nu met een verbod op rode lippenstift en opvallende kapsels en pruiken.

De nieuwe bedrijfsregels werden dinsdag aan het personeel gemeld. Stewardessen die felrode, roze of bordeauxrode kleur op de lippen dragen, zullen worden beboet. Ook tatoeages, pruiken en afwijkende kapsels mogen niet meer.

Conservatieve tour

De Turkse vliegmaatschappij, voor 49 procent eigendom van de seculiere Turkse staat, zet daarmee het kuisheidsregime voor haar personeel door.

Eerder werden de nieuwe uniformen geïntroduceerd die sterk doen denken aan traditionele Turkse klederdracht. Mannen in grijze pakken met hoge coltrui en vrouwen in lange rokken en Ottomaanse hoedjes.

Onpraktisch

De vrouwen zijn er niet blij mee. De pakken zouden niet alleen ouderwets maar vooral onpraktisch zijn.

De hernieuwde kuisheid is opvallend. Tussen de jaren veertig en zeventig werden de uniformen van de Turkse stewardessen steeds uitdagender. Turkije wilde zo aan de buitenlandse passagiers laten zien hoe westers geörienteerd het land is. Maar de huidige premier Tayyip Erdogan lijkt met die traditie te wilen breken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.