buitenland

Verenigd Koninkrijk kondigt strengere immigratieregels aan

Door Anna Vossers - 08 mei 2013

In het Verenigd Koninkrijk komen strengere regels voor immigranten. Het land wil alleen nog maar mensen aantrekken die hard werken.

Dat zei koningin Elizabeth II woensdag in haar jaarlijkse troonrede.

Afschrikken

De Britse Koningin kondigde een wetswijziging aan die ervoor zou moeten zorgen dat het Verenigd Koninkrijk ‘mensen die zullen bijdragen aantrekt, en diegene dat niet zullen doen, afschrikt’.

Het Verenigd Koninkrijk gaat illegalen op verschillende manieren strenger aanpakken. Illegalen kunnen straks geen rijexamen meer doen en hun toegang tot zorg wordt beperkt. Bedrijven die illegalen inhuren, kunnen boetes verwachten en huisbazen wordt verplicht de verblijfsstatus van buitenlandse huurders te checken.

Europese arbeidsmigranten

Niet alleen illegalen, ook burgers uit de Europese Unie (EU) die in het Verenigd Koninkrijk gebruikmaken van ‘jobseekers allowance’, een uitkering voor werkzoekenden, worden strenger aangepakt.

De maximale duur van deze uitkering wordt voor arbeidsmigranten uit de EU teruggebracht tot zes maanden. Deze ‘jobseekers allowance’ is een bijdrage van tenminste 56 pond (67 euro) per week waar mensen vanaf 18 jaar die op zoek zijn naar werk recht op hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.