buitenland

Video van crackrokende burgemeester te koop

Door Anna Vossers - 17 mei 2013

De burgemeester van Canadese stad Toronto is gefilmd terwijl hij crack rookt. Somalische gangsters proberen de video voor minstens een miljoen dollar te verkopen.

Dat stellen verschillende journalisten die de video hebben gezien.

Drie journalisten van de Amerikaanse weblog Gawker en van de Canadese krant The Star zeggen het filmpje bekeken te hebben in de auto van een Somalische crackdealer. De crimineel zou de burgemeester met zijn smartphone hebben gefilmd. De video is nog steeds te koop, want geen van hen wilde diep genoeg in de buidel tasten.

Pijp

In grote lijnen beschrijven de journalisten dezelfde anderhalve minuut durende video: de Conservatieve burgemeester Rob Ford zit in een huis. Hij heeft in zijn ene hand een pijp, in de andere een aansteker. Hij houdt de aansteker onder de pijp en inhaleert. Intussen lacht hij en roept incoherente zinnen, onder meer beledigingen over een politieke rivaal. De man op het filpmje is duidelijk de burgemeester en hij is duidelijk high.

Er circuleert ook een foto waarop Ford te zien is met twee donkere mannen. Een van de twee zou Anthony Smith zijn, een 21-jarige man die in maart werd geliquideerd. De foto zou uit hetzelfde schimmige circuit in Toronto afkomstig zijn waar de makers van de video –en klaarblijkelijk de Conservatieve burgemeester- toe behoren.

Schandalen

De video is een van de vele schandalen rondom Ford. Sarah Thomson, een politicus die ook in de race was om het burgemeesterschap van Toronto, beschuldigde Ford in maart van aanranding.

Ook heeft Ford geëist dat een ludiek artikel met ‘naaktfoto’s’ van een dikke, blote man met Ford’s hoofd erop gephotoshopt, uit de schappen werd gehaald.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.