buitenland

Voormalig Auschwitz-bewaker (93) opgepakt voor moord

Door Servaas van der Laan - 06 mei 2013

De Duitse politie heeft in Stuttgart een 93-jarige man opgepakt wegens medeplichtigheid aan de massamoorden die in de vernietigingskampen rond het Poolse Auschwitz in de Tweede Wereldoorlog zijn gepleegd. De bejaarde Hans Lipschis zou op het punt hebben gestaan om te vluchten.

Dat meldt de Duitse krant Die Welt maandag.

Inspecteurs hebben maandag het huis van de tot Duitser genaturaliseerde Litouwer doorzocht. Volgens het Duitse Openbaar Ministerie is er ‘overtuigend bewijs’ gevonden voor de misdaden die de man tussen 1941 en 1945 in Polen zou hebben gepleegd.

Massamoorden

Met de arrestatie komt er erkenning voor het Simon Wiesenthal Centrum, dat Lipschis al eerder op de vierde plaats zette van meest gezochte criminelen.

Volgens het Joodse centrum nam de Litouwer deel aan een SS-bataljon dat massammoorden en dood van onschuldige burgers op het geweten heeft.

Kok

In een persoonlijk gesprek met Die Welt zei Lipschis eind april nog dat hij inderdaad in Auschwitz heeft gewerkt, maar dan alleen als kok. Maar de krant zegt over bewijsmateriaal te beschikken dat een andere waarheid laten zien.

De politie arresteerde Lipschis officieel vanwege ‘vluchtgevaar’. Hij zou onderweg zijn naar zijn dochter in de Verenigde Staten waar hij zelf eerder al woonde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.