buitenland

Amerikaanse homoparen krijgen dezelfde rechten als hetero’s

Door Anna Vossers - 26 juni 2013

In de twaalf staten in Amerika waar het homohuwelijk is toegestaan, krijgen getrouwde homostellen dezelfde sociale rechten als heteroparen. Getrouwde homo’s kunnen voortaan aanspraak maken op dezelfde belasting-, zorg- en pensioenvoordelen als getrouwde hetero’s.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof bepaalde woensdag dat de Defense of Marriage Act (DOMA), een wet die het huwelijk definieert als een aangelegenheid tussen man en vrouw, geschrapt moet worden. President Barack Obama, die al langer opkomt voor homorechten, noemde de beslissing op Twitter een ‘historische stap’.

Californië

Het Hooggerechtshof bepaalde ook dat in de staat Californië het homohuwelijk niet had mogen worden afgeschaft. In 2008, een halfjaar nadat homo’s er voor het eerst konden trouwen, stemden de Californiërs tegen het homohuwelijk. Een lagere rechtbank besliste eerder al dat dat verbod op het homohuwelijk ongrondwettelijk was, maar tegenstanders gingen toen nog in beroep.

Daartoe hadden ze geen recht, besliste het Hooggerechtshof, en naar verwachting kunnen binnenkort daarom homo’s weer trouwen in Californië.

In de vijf maanden in 2008 dat het homohuwelijk legaal was in Californië, zijn ongeveer 18.000 homokoppels met elkaar getrouwd. Ondanks het verbod, dat inging in november 2008, bleven deze gesloten huwelijken in stand.

Twaalf staten

In de Verenigde Staten kunnen homo’s trouwen in de staten Massachusetts, Connecticut, Iowa, Vermont, New Hampshire, New York, Rhode Island, Delaware, Minnesota, Maine, Maryland en Washington.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.